Kuskusový dortík na marocký způsob

4. listopadu 2011 v 19:51 |  Sladké

Úžasný, zdravý a tak trochu luxusní dezert, plný těch nejlepších výrazných chutí. Je třeba ho připravit s předstihem. Veganské, bez cukru.


Potřebujeme (na 2 dortíky)
kuskus - 50 ml
jablečná šťáva - 150 ml
sůl - špetka
datle - 4 sušené, velmi jemně nakrájené
biocitronová kůra - sušená nebo kandovaná, 1/2 lžičky
rýžový sirup - 1 lžíce
vanilkový extrakt - 1 lžička
na polevu
kuzu nebo maizena - 1 lžička
džem bez cukru (např. Eden bio) - 1 lžíce
na ozdobu
plátky mandlí - opražené

1 Jablečnou šťávu, datle, kuskus a špetku soli přideme k varu a asi 3 minuty povaříme na mírném ohni. Přidáme citronovou kůru, rýžový sirup a vanilkový extrakt a dobře promícháme. Přesuneme do mísy, zakryjeme (např. talířkem), aby kuskus vstřebal všechnu tekutinu a aby nevyprchaly všechny vůně. Vychladlou kuskusovou směs naplníme do formy a pěkně upěchujeme. Dáme na několik hodin do ledničky.

2 Před podáváním vyndáme z ledničky a necháme dojít pokojové teploty. Těsně než servírujeme připravíme polevu. Do kastrůlku nalijeme asi 100 ml studené vody a rozmícháme v ní škrob. Pomalu přivedeme k varu a asi 2 minuty povaříme. Nakonec vmícháme džem tak, aby vznikla hladká poleva. Dortíky vyklopíme z formy, přelijeme polevou a posypeme mandlemi.

Tip na vaření
Kuskus, když se povaří, je měkčí a jemnější, než když se jen zalije vařící vodou. Vanilkový extrakt můžete koupit v biokvalitě v prodejnách Marks+Spencer, rýžový sirup, kuzu / maizenu a biocitronovou (kandovanou) kůru v bioobchůdcích a ve zdravé výživě.

Inspirace
Recept jsem našla na jednom veganském zahraničním blogu, ale trochu jsem ho musela upravit. Zaprvé jsem ho udělala méně - jen na zkoušku - v původním receptu totiž dělali hned celý kuskusový dort. Na to je pak nejlepší použít dortovou formu a znásobit množství ingrediencí. Poměr kuskusu a jablečné šťávy musí zůstat 1:3.
V původním receptu dělali sladkou polevu z mandlového mléka a pomerančového džusu, ale mně přišel kuskus už tak dost sladký, proto jsem udělala polevu z rakytníkového džemu (což asi není tak úplně typicky marocké).
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Všechny recepty na tomto blogu jsou veganské. Při vaření receptů používám převážně biopotraviny, ovoce a zeleninu spíše z trhu či ze zahrádky.