Dýňovo-kokosová polévka

6. listopadu 2011 v 20:58 |  Polévky

Další variace na dýňovou polévku, tentokrát trochu na asijský způsob, plná chutí (sladká dýně a kokosové mléko, svěží limetka, pikantní chilli...). Veganské, bezlepkové, bez cukru


Potřebujeme (2 porce)
olej nebo kokosový tuk - 2 lžíce
tymián - 1 lžička, sušený
kmín - 1 lžička, mletý
chilli - 1/4 lžičky, sušené
česnek - 2 stroužky, nasekané na jemno
dýně - na kostičky (asi 4 hrnky)
sůl - 1/2 lžičky
kokosové mléko
na dochucení
limetka - 1 lžíce
pepř
sójová omáčka (Tamari nebo Shoyu)

1 Na rozpálený olej vhodíme tymián, kmín, chilli a česnek a asi 2 minuty smažíme na mírném ohni.

2 Přidáme dýni a zalijeme vodou (asi 2 hrnečky) a kokosovým mlékem. Přivedeme k varu, osolíme a vaříme na mírném ohni asi 10 minut.

3 Stáhneme s ohně a dochutíme limetkou, pepřem, popř. sójovou omáčkou.

Tipy na vaření
Poměr dýně a tekutiny (vody a kokosového mléka) záleží na tom, jak hustou polévku chcete mít. Tato polévka je plná koření, proto stačí použít běžnou dýni na vaření, která je téměř bez chuti (narozdíl od muškátové dýně či hokkaida). Dobré kokosové mléko i kokosový tuk koupíte v drogerii dm.

Inspirace
Tuto polévku na thajský způsob jsem našla v kuchařce 30-minute vegetarian, kde použili zeleninový vývar, čerstvý tymián (2 větvičky), celá semínka kmínu a taky celou červenou chilli papričku (bez semínek, nasekanou). Polévku zdobili stylově - čerstvými lístky koriandru. Koření smažili na obyčejném oleji, ale lepší je udělat to na kokosovém tuku. Do polévky jsem nepřidávala žádné sladidlo, jak radí původní recept. Myslím, že to není potřeba, ale jestli chcete, přidejte lžíci nějakého obilného sirupu.

Co se zbytky?
Zbude-li vám dýně, limetka a kokosové mléko, můžete si udělat druhý den toto rychlé a zdravé jídlo.
Rozpálíte 2 lžíce (kokosového) tuku a osmažíte na něm cibuli (1 střední nadrobno nakrájená), koření (mletý kardamom - 1 lžička, sušené chilli - 1/4 lžičky) a sůl (1/2 lžičky). Smažíte na mírném ohni asi 5 minut. Pak přidáte dýni nakrájenou na kostičky, dobře promícháte a zalijete kokosovým mlékem (přiměřeně, má to být omáčka, ne polévka). Přivedete k varu a vaříte asi 10 minut. Máte-li uvařenou cizrnu, můžete přidat pár hrstí. Podávejte s kuskusem nebo rýží.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Všechny recepty na tomto blogu jsou veganské. Při vaření receptů používám převážně biopotraviny, ovoce a zeleninu spíše z trhu či ze zahrádky.