Smažená dýně s rozinkami a piniovými oříšky

8. října 2011 v 20:48 |  Rychlá jídla

Vynikající způsob, jak zpracovat dýni na rychlou večeři. Příjemně nasládlé jídlo, které můžete jíst jen tak, nebo třeba s rýží a cizrnou nebo tofu. Veganské, bezlepkové, bez cukru.


Potřebujeme (2 porce)
dýně - 1 malá, nakrájená na kostky (asi 2cm)
cibule - 1 střední, nakrájená na kolečka
olivový olej - 2 lžíce
rozinky - 2 lžíce
skořice - mletá, 1 lžička
sůl - 1/2 lžičky
na ozdobu
piniové oříšky - 2 lžičky, opražené

širší pánvička s poklicí

1 Na oleji osmažíme cibuli (asi 5 minut). Pak přidáme dýni a na mírném ohni smažíme ještě dalších 5 minut.

2 Osolíme a přisypeme rozinky a skořici. Dobře promícháme, přiklopíme a dusíme 10 - 15 minut (občas promícháme), dokud není dýně měkká. Nakonec posypeme opraženými piniovými oříšky.

Tip na vaření
Abych ušetřila čas, krájím dýni, když se smaží cibulka (na mírném ohni!). Co se týče dýně, můžete použít Hokkaido, tu nemusíte loupat, ale podle mne je sušší než ostatní dýně, takže ji malilinko podliju. Naposledy jsem tohle jídlo vařila z muškátové dýně, ta se loupe, a řekla bych, že je šťavnatější, takže se nemusí podlívat.
Piniové oříšky pražíme na sucho, na mírném ohni a nespustíme z nich oči, protože se rády připalují. Jakmile začnou vonět a zlátnout, ihned stáhnout z ohně (na rozehřáté pánvičce ještě dojdou).

Inspirace
Recept jsem našla před lety v listopadovém Apetitu a od té doby jsem ho vařila bezpočtukrát. Píšou, že je to severoafrický pokrm a v receptu dýňovou směs navíc trochu opepří a osladí. Já myslím, že to není třeba, ale můžete zkusit přidat lžičku nějakého obilného sirupu, než jídlo začnete dusit. Když o tom teď přemýšlím, možná příště zkusím ten pepř - asi spíš bílý.

Mohly by vás zajímat tyto články:
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Všechny recepty na tomto blogu jsou veganské. Při vaření receptů používám převážně biopotraviny, ovoce a zeleninu spíše z trhu či ze zahrádky.