Polévka z červené řepy se sušenými meruňkami

1. října 2011 v 21:09 |  Polévky

Od babičky jsem dostala plnou tašku červené řepy, takže jsem si udělala další seznam receptů, které chci zkusit. Mezi první se dostal tenhle na lahodně sladkokyselou, osvěžující polévku. Veganské, bezlepkové, bez cukru.


Potřebujeme (4 porce)
červená řepa - 2 větší, předvařená, oloupaná, nakrájená
limetka - 1 lžička šťávy
meruňky - sušené, 8 ks
červená cibule - 1 střední, nakrájená
česnek - 1 stroužek, nakrájený
kmín - mletý, 1/2 lžičky
sladká paprika - mletá, 1/2 lžičky
na dochucení
pomerančový džus (300 ml) nebo umeocet (1/2 lžíce)
sůl, pepř
na ozdobu
sójová smetana (Provamel)
dýňová semínka - pražená

mixér

1 Do hrnce dáme řepu, meruňky, cibuli, česnek (vše pokrájené), šťávu z limetky, kmín, papriku a zalijeme studenou vodou (nebo zeleninovým vývarem). Voda by měla dosahovat asi 1 cm nad zeleninu. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni asi 45 minut. Ke konci varu přidáme asi 1 lžičku soli a necháme přejít varem.

2 Polévku rozmixujeme dohladka, ochutíme a ozdobíme.

Tip na vaření
Toto je docela jednoduchý recept, nepotřebuje žádné plánování. Je dobré ale uvařit řepu předem, aby byla vychladlá a dobře se loupala. Taky dýňová semínka si můžete napražit do zásoby.
U mixovaných polévek je někdy problém vystihnout správný poměr zeleniny a tekutiny, aby polévka nebyla moc řídká, nebo naopak moc kašovitá. Mně se osvědčilo dát do hrnce vodu asi 1 cm nad zeleninu. Pokud budete dochucovat pomerančovým džusem, dejte méně.

Tip pro zdraví
Červená řepa má hodně železa, takže podporuje tvorbu krve (také sušené meruňky). Sušené meruňky obsahují hodně betakarotenu, který je prospěšný pro naši pleť a naše oči. Dýňová semínka také posilují náš zrak a naši imunitu. Kromě toho řepa, meruňky i dýňová semínka obsahují hodně vlákniny.

Inspirace
Recept pochází z anglické kuchařky Vegan, kde přilévají do polévky pomerančový džus. Já jsem se ale naučila, že ovocné šťávy by se měly konzumovat samotné, tak jsem džus nepoužila. Polévku jsem ale musela ochutit umeoctem. V původním receptu zdobili polévku nasekanými lístky koriandru a olejem z dýňových semínek. Já jsem místo toho použila pražená dýňová semínka, která v polévce krásně křupala.

Mohly by vás zajímat tyto články
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Všechny recepty na tomto blogu jsou veganské. Při vaření receptů používám převážně biopotraviny, ovoce a zeleninu spíše z trhu či ze zahrádky.