Kořeněná dýňovo-jáhlová kaše

16. října 2011 v 21:24

Výborná příloha, jednoduchá, rychlá a zdravá. Jemnou chuť dýně a jáhel skvěle doplňuje mletý kmín a koriandr. Kaši je možné také rozmixovat na hladké pyré. Veganské, bezlepkové, bez cukru.


Potřebujeme (2 porce)
dýně muškátová - nakrájená na kostky
jáhly - 100 ml
sůl - 1/2 lžičky
mletý kmín - 1/2 lžičky
mletý koriandr - 1/2 lžičky
na dochucení (nemusí být)
sójová smetana Provamel - 1 lžíce
olej - 1 lžíce

1 Jáhly dobře propereme, dáme do hrnce s dýní, přidáme sůl a přilijeme studenou vodu (asi 200 ml). Uvedeme k varu a vaříme asi 20 minut. Během vaření doléváme podle potřeby horkou vodou.

2 Když jsou jáhly i dýně měkké, přidáme koření a dobře promícháme a rozmixujeme do hladka.

Tip na vaření
Poměr jáhel a dýně můžete měnit podle chuti (a podle toho, zda potřebujete zpracovat zbytek načaté dýně či máte nadúrodu). Já jsem zkusila 1:1 (ovšem před vařením to spíš vypadá jako 1:10, protože jáhly hodně nabudou během vaření).
Kaši můžete zjemnit lžící sójové smetany a / nebo lžící nějakého kvalitního bio oleje.
Mixovat či nemixovat - obě varianty jsou moc chutné, volila bych podle toho, s čím kaši budu jíst (např. k větším kusům pečené zeleniny nebo tofu hladkou verzi a k omáčkovým a kašovitým jídlům spíš celé jáhly s dýní).
Kaši můžete posypat praženými semínky, třeba černým sezamem nebo dýňovým semínkem.

Inspirace
Inspiroval mě recept ve starším čísle Apetitu, ale podobné recepty jsem viděla i v různých makrobiotických kuchařkách.

Mohly by vás zajímat tyto články:
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Všechny recepty na tomto blogu jsou veganské. Při vaření receptů používám převážně biopotraviny, ovoce a zeleninu spíše z trhu či ze zahrádky.