Dortík z kukuřičné polenty se švestkami

5. října 2011 v 21:14 |  Sladké

Velmi jednoduchý, nepečený chutný dezert, ve kterém se snoubí jemná chuť polenty s výraznou chutí švestek. Ovšem není to klasický nadýchaný moučník, spíš něco pro milovníky krémů, pudinků a nákypů. Veganské, bezlepkové, bez cukru.


Potřebujeme (4 dortíky)
kukuřičná polenta (instantní, např. od bioharmonie) - 50 ml
obilný nápoj (rýžový Alnatura z dm) - 100 ml
sůl - špetka
sladěnka (ječný slad) - 1 lžíce
olej (na vaření Alnatura z dm) - 1 lžíce
mandle - sekané (dle chuti)
švestky - čerstvé, omyté, pokrájené na čtvrtky nebo na půlky
sladěnka - 1 lžíce
skořice mletá - 1 lžička

4 mističky (Rammekins) nebo menší nádoba (nejlépe skleněná či keramická)

1 Nejdříve omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme švestky. Do malého rendlíku dáme asi 1 lžíci vody, 1 lžíci sladěnky, skořici, špetku soli a švestky. Zahřejeme a povaříme asi 5 minut, opatrně mícháme, aby se nic nepřipálilo a aby švestky zůstaly hezky celé. Švestky pak rozdělíme do mističek nebo úhledně rozložíme na dno nádoby.

2 Rýžový nápoj přivedeme k varu, vsypeme polentu, přidáme špetku soli a mícháme, aby se nepřipálila. Podle potřeby doředíme horkou vodou (asi 100 ml). Instantní polentu vaříme jen krátce, asi 3 minuty, pak přidáme lžíci sladěnky a lžíci oleje a ještě asi minutku povaříme. Nakonec vmícháme nasekané mandle a polentovou směs rovnoměrně nalijeme na švestky a pěkně uhladíme. Necháme vychladnout (a tedy i ztuhnout). Když je polenta tuhá, vyklopíme z formy.

Tip pro vaření
Doporučuji použít instantní polentu, jinak ji budete muset vařit minimálně 20 minut.

Inspirace
Zkoušela jsem recept z kuchařky Makrobiotické nedělní vaření, ale tenhle zákusek tam dělají jen z vody, polenty, sladěnky, oleje a syrových švestek. Nebyl špatný (a určitě zdravější než moje verze), ale měla jsem pocit, že mu něco chybí (přesto jsem ho ale snědla půlku během chvilky). Kratší tepelná úprava švestek a skořice zvýrazí jejich chuť, švestky trochu zesládnou. Obilné mléko zase zjemní chuť polenty (nebude "vodová"). Mandle můžete přidat, a nemusíte. Já jsem měla doma zbytek sekaných mandlí, které jsem chtěla spotřebovat, a moc mi v tom dortíku chutnaly.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 WaclawR WaclawR | E-mail | 17. ledna 2017 v 20:49 | Reagovat

Chtěli byste zvýšit návštěvnost na sharla.blog.cz několikrát? Hledat v google: Masitsu's tricks

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Všechny recepty na tomto blogu jsou veganské. Při vaření receptů používám převážně biopotraviny, ovoce a zeleninu spíše z trhu či ze zahrádky.