Jáhly na orientální způsob

25. září 2011 v 20:01 |  Rychlá jídla

Celkem rychlé a jednoduché jídlo, ve kterém jemnou chuť jáhel a mandlí doplňuje ostřejší a hřejivé koření (česnek, skořice, hřebíček, kardamom). Dá se jíst jako hlavní jídlo se zeleninovou přílohou nebo se salátkem. Veganské, bezlepkové, bez cukru.


Potřebujeme (2 porce)
jáhly - 100 ml, propláchnuté
olej na smažení nebo olivový - 2 lžíce
cibule - 1 střední, nakrájená najemno
česnek - 2 stroužky, oloupané
mandle na ozdobu - dle chuti, posekané, opražené nasucho
koření
hřebíček - 2 kusy
skořice - 1/2 lžičky
kardamom - 1/2 lžičky

1 Na pánvi rozpálíme olej a asi 5 minut smažíme cibuli na mírném ohni.

2 Přidáme prolisovaný česnek a koření a smažíme další 2-3 minuty. Přidáme jáhly, dobře promícháme a necháme ještě chvíli smažit (opět asi 2-3 minuty).

3 Vše zalijeme hrnkem horké vody (nebo zeleninového vývaru), zamícháme, přiklopíme a necháme vařit 20 minut. Ke konci občas trochu promícháme. Po vypnutí sporáku necháme ještě pár minut dojít pod pokličkou.

Tip na vaření
Já si nejdříve propláchnu jáhly a nechám je na sítu trochu oschnout. Pak si připravím cibuli. Zatímco se smaží cibule, oloupu česnek. Pak si připravím horkou vodu. Jakmile přiklopím jáhly, mám asi 20 minut času, abych k nim připravila nějakou zeleninu nebo salát.
Více o jáhlách a o tom, jak je vařit, najdete tady.

Tip pro zdraví
Jídlo má nasládlou chuť a posiluje žaludek, slezinu a slinivku, stejně tak jako jáhly, pomalu smažená cibulka a teplé koření.

Inspirace
Recept jsem našla v knize 30 minute vegetarian, kde používají celé koření a na závěr směs posypou nasekanou petrželkou (hladkolistou). Také doporučují přidat k jáhlám pár lžic čočky (z konzervy) a lžičku harissy. Já jsem k tomu uvařila glazovanou mrkev.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Všechny recepty na tomto blogu jsou veganské. Při vaření receptů používám převážně biopotraviny, ovoce a zeleninu spíše z trhu či ze zahrádky.