Jáhlové knedlíky plněné uzeným tofu

27. září 2011 v 21:35 |  Pomalá jídla

Toto je variace na klasické české jídlo, takže to není žádná rychlá večeře, ale spíš víkendové vaření, na které musíte mít trochu času a hezky si přípravu knedlíků užít. Ovšem pokud si těsto a náplň přípravíte dopředu, zvládnete vše dokončit za půlhodinku. Veganské, bez cukru.


Potřebujeme (na cca 12 knedlíků)
jáhly - 200 ml, propláchnuté
špaldová mouka celozrnná - cca 100 g
sůl
náplň
uzené tofu - asi 150 g (jedno balení od fy Sunfood)
cibule - 1 střední
olej na smažení - 2 lžíce (Alnatura z dm)
sójová omáčka Tamari nebo Shoyu - pár kapek na dochucení
posypka
celer - 1 střední
sůl - lžička
olej na smažení - 2 - 3 lžíce

1 Nejprve uvaříme jáhly - propereme, zalijeme vodou, aby byly ponořené, trochu osolíme a vaříme na mírném ohni asi 15 - 20 minut. V průběhu dolíváme podle potřeby horkou vodu. Posledních několik minut vaříme jáhly bez vody, aby co nejvíce vyschly (musíme je míchat, aby se nepřipálily). Jáhly necháme vychladnout (občas promícháme, aby rychleji vychladly a aby ny povrchu neoschly a neztvrdly).

2 Připravíme náplň do knedlíků. Cibuli nakrájenou na kostičky restujeme v pánvi na rozpáleném oleji. Když začne sklovatět, přidáme na drobné kostičky nakrájené uzené tofu a smažíme na mírném ohni, dokud není tofu pěkně zlatavé.

3 Z jáhel připravíme knedlíky. Jáhly by neměly být teplé, spíš vlažné. Přidáme mouku a na válu vypracujeme tuhé těsto. Čím jsou jáhly chladnější, tím jsou tužší a potřebují méně mouky. Je lepší dát méně mouky a počkat chvíli, než jáhly víc ztuhnou. Z těsta potom tvoříme knedlíky, které plníme směsí uzeného tofu s cibulkou. Dobře utěsníme / umačkáme, aby se nerozvařily.

4 Jáhlové knedlíky vaříme v dostatečném množství vroucí osolené vody. Až vyplavou, hlídáme čas, aby se nevařily moc dlouho a nerozvařily se. Já jsem udělala větší knedlíky (asi jako dlaň) a trvalo to 15 - 20 minut, než se uvařily.

5 Celerovou posypku na knedlíky připravíme tak, že nakrájíme celer na velmi malé kostičky, které dáme na pánev (do studeného oleje), osolíme a restujeme na mírném ohni, až je celer zlatavý a křupavý. Může to trvat až 45 minut.

6 Knedlíky podáváme s dušeným zelím, posypané celerovými kostičkami.

Tip na vaření
Nejdříve dám vařit jáhly. Zatímco se vaří, připravím náplň z uzeného tofu a nakrájím si celer a začnu ho smažit. Uvařené jáhly a náplň musí vychladnout, takže máme asi půl hodiny čas na přípravu dušeného zelí. Přitom dohlížím na celer a občas ho promíchám. Když je zelí v hrnci a dusí se, je čas připravit knedlíky, naplnit je a začít je vařit. Já jsem z tohoto množství udělala 12 knedlíků, a protože nemám super velký hrnec, musela jsem je vařit na dvakrát.

Tip pro zdraví
Tento recept se opět hodí pro období pozdního léta, jelikož jáhly a zelí či kedlubna podporují element země (tedy žaludek, slezinu a slinivku).Celé jídlo má mírně nasládlou chuť, která také posiluje tyto orgány.

Inspirace
Tento recept jsem našla v kuchařce Makrobiotické nedělní vaření. Postupovala jsem víceméně podle receptu, ale použila jsem méně jáhel. Tofu náplň mi přišla trochu mdlá, tak jsem tam pro chuť přidala pár kapek sójovky. K těmto knedlíkům je v kuchařce doporučeno kedlubnoé "zelí".
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Chica Loca Kim Chica Loca Kim | E-mail | Web | 6. listopadu 2011 v 14:16 | Reagovat

Děkuji za inspiraci, jen mám jednu menší připomínku. Špalda je také druh pšenice, tedy spousta celiaků je na ní taktéž alergická. Ale samosebou je lépe stravitelná, podobně jako kamut. Přeji pěkné podzimní dny!

2 Katka Katka | Web | 14. listopadu 2011 v 10:04 | Reagovat

Zajímavý recept, sestra má celiakii a hledáme občas nějaké recepty na jídla, která by mohla jíst. Určitě se jí na toto jídlo zeptám, jestli by ho mohla.

3 Helena Helena | E-mail | 14. března 2013 v 13:44 | Reagovat

Katka: když se jáhly zahustí třeba kukuřičnou nebo pohankovou moukou, tak můžou jíst toto jídlo i lidi s celiakií :)

4 JazonGow JazonGow | E-mail | 23. ledna 2017 v 21:59 | Reagovat

viagra kenya
http://viagra-withoutdoctorprescriptions.org - viagra without a doctor prescription
  viagra generic online foro
<a href="http://viagra-withoutdoctorprescriptions.org">viagra without a doctor prescription
</a> - impotance
which is more efective viagra, viagra or levitra,

5 VicenteSes VicenteSes | E-mail | Web | 29. dubna 2017 v 19:43 | Reagovat

h http://genericialischeap.com provera inhaler cialis pills <a href= http://genericialischeap.com >cialis 20 mg</a> cialis generic 10mg

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Všechny recepty na tomto blogu jsou veganské. Při vaření receptů používám převážně biopotraviny, ovoce a zeleninu spíše z trhu či ze zahrádky.