
Rozhodla jsem se vyzkoušet tenhle recept z jáhlového těsta. Vtip je v tom, že se jáhly nechají nějakou dobu fermentovat a krásně zesládnou, takže už nepotřebujete žádný cukr ani jiná sladidla.
Potřebujeme
jáhly - 1 hrnek (asi 200g)
špaldová mouka celozrnná - 3 lžíce
sůl - špetka
meruňky
formu na koláč - já mám nejradši skleněnou, kterou nemusím vymazávat a vysypávat
1 Jáhly properu, aby nebyly hořké. Nasypu je do hrnce a většinou je zaliju vařící vodou a nechám asi 5 minut stát. Pak scedím a ještě 1 - 2 x properu v horké vodě. Přidám špetku soli a zaliju studenou vodou, aby jáhly byly ponořené. Raději používám méně vody a podle potřeby dolévám horkou vodu. Jáhly vařím asi 30 minut.
2 Odklopím pokličku a jáhly nechám trochu vychladnout, ale ne moc, takže je lepší najít si nějakou práci v kuchyni, abych na ně nezapomněla. Trvá to asi 15 - 20 minut.
Zbytek receptu zde již brzy. Zatím ho dolaďuji - jednou se mi těsto totiž povede a je krásně sladké, ale jindy nic. Tak až to budu mít vychytané, hned ho sem napíšu.
S napětím čekám na zbytek receptu :-)