Zelňačka

14. prosince 2010 v 21:05 |  Polévky

Další z mých oblíbených polévek, ne-li ta nejoblíbenější. Inspiroval mě opět recept z Biokuchařky Hanky Zemanové, který jsem trošku upravila. Příště už sem dám nějaký vlastní recept.





potřebujeme
bílé zelí - 1/4 středně velké hlávky
kysané zelí - pokrájené, 1/2 hrnku
cibule - 1 středně velká
tempeh uzený - 1/2 balíčku (nebo podle chuti)
olej na smažení (dm nebo Biolinie) - 2 lžíce
koření
kmín - 1/2 lžičky
sladká paprika - 1 lžička
bobkový list - 1 střední
dochucení
umeocet - 1 až 2 lžíce
sójová smetana (Provamel) - 1 až 2 lžíce

1 Tempeh nakrájím na kostičky a smažím na oleji na mírném ohni asi 5 minut. Mezitím si nakrájím cibuli na drobno.

2 Vyndám osmažený tempeh a do hrnce vhodím cibuli a kmín a smažím dalších 5 minut. Mezitím si nakrájím zelí na nudličky a vhodím ho k cibuli. Chvíli míchám a opékám.

3 Přidám sladkou papriku, bobkový list, zamíchám a vliju hrnek studené vody, zamíchám, přiklopím a přivedu k varu. Osolím a doliju asi 0,5 l horké vody nebo vývaru. Vařím asi 15 minut, než je zelí měkké.

4 Pokrájím kysané zelí (aby nebylo moc dlouhé a dobře se jedlo) a vložím ho do polévky spolu s osmaženým tempehem. Zamíchám a odstavím z ohně. Dochutím umeoctem, šťávou z kysaného zelí a sójovou smetanou.

tipy
tempeh - mám radši, když je tempeh křupavý, a proto ho po osmažení vyndám a vrátím ho do polévky až na konci a nevařím ho v polévce. Podle mě stačí, že tempeh ochutí během smažení olej.
kysané zelí - nechám v polévce jen ohřát, aby se varem nezničily prospěšné bakterie.
sladká paprika - říká se, že by se neměla dlouho smažit, aby nezhořkla.

tipy pro zdraví
Tempeh, kysané zelí a umeocet obsahují přátelské bakterie, působí tedy dobře na střevní mikrofloru, čímž zlepšují zažívání a posilují imunitní systém. Navíc umeocet a kysané zelí působí zásadotvorně, takže bychom se po této polévce měli cítit méně unavení.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Všechny recepty na tomto blogu jsou veganské. Při vaření receptů používám převážně biopotraviny, ovoce a zeleninu spíše z trhu či ze zahrádky.