
Toto je pravděpodobně moje nejoblíbenější polévka. Má vynikající chuť a konzistenci. Navíc mě udivuje, že pouhé dvě ingredience, cibule a dýně, dokážou vytvořit něco tak lahodného. Poprvé jsem tuhle polévku jedla v pražském Albiu a pak našla recept v Biokuchařce Hanky Zemanové. Tady je trochu upravená verze:
potřebujeme:
dýni - Hokkaido, 1/2 menší dýně, omytá, očištěná
cibuli - 1 střední
sůl - 1/2 lžičky
olej - na vaření dm, 1 - 2 lžíce
sójová smetana - Provamel, na dochucení
sezam - černý, pražený, na ozdobu
mixér
1 Dýni rozpůlím. Lžící vydlabu dužinu, kterou i se semínky dám do menšího hrnce, zaliju studenou vodou (0,5 l), přivedu k varu a vařím vývar na polévku.
2 Mezitím si nakrájím dýni na kostky. Očistím cibuli a nakrájím na větší kusy (osminky). V hrnci zahřeju olej a asi 5 minut na něm opékám cibuli na mírném ohni. Přidám dýni a ještě chvíli opékám a míchám. Přiklopím a dusím, vše na mírném ohni (5 - 10 minut).
3 Zeleninu zaliju asi 100 ml studené vody, přivedu k varu, osolím a přes cedník přiliju vývar z dužiny a ze semínek, lžící vymačkám, propasíruju část dužiny, čím se polévka už trochu zahustí. Vařím 15 - 30 minut (dokud není dýně a cibule měkká). Tekutiny by nemělo být příliš ani málo, ideální je, když je zelenina téměř zalitá, ale ještě nad hladinu vykukují kousky dýně.
4 Teď už stačí jen polévku nalít do mixéru a dobře rozmixovat na hladký krém. Ještě nikdy jsem polévku nemusela nějak dochucovat, chutnala výborně. Přesto vždy ještě přidám pár kapek sójové smetany, která podtrhne jemnou chuť polévky. V Albiu tuhle polévku posypávali praženým černým sezamem a vypadalo to moc hezky.
dýně Hokkaido - mám ji moc ráda, protože se nemusí loupat a taky mi přijde, že je chutnější.
vývar - polévka má intenzivnější chuť, navíc k dužině můžu přidat různé koření a vývar pak bude mít zajímavější chuť, například můžete přidat lžičku anýzu nebo hvězdičku badyánu a vývar, potažmo polévka, bude mít nasládlou karamelovou chuť. Doporučuju!
pražený sezam - připravuju jednou za měsíc a uschovávám ve skleničce od marmelády. Nejdřív nasypu šálek semínek do cedníku, propláchnu studenou vodou a nechám chvíli oschnout (10 - 30 minut). Pak pražím nasucho na pánvi na mírném ohni, za občasného míchání. Jakmile semínka začnou vonět nebo dokonce praskat, je čas stáhnout je z ohně. Po vychladnutí je nasypu do skleničky a vždy, když potřebuju, můžu jimi něco posypat.
tip pro zdraví
podle východní medicíny dýně (a sladká chuť vůbec) působí dobře na žaludek, slinivku a slezinu.