Mrkvová krémová polévka se zázvorem

17. října 2010 v 22:15 |  Polévky



Tato jemně nasládlá a přitom pikantní polévka nás hezky zahřeje. Inspirovala mě vynikající mrkvovo-zázvorová polévka, kterou jsem kdysi jedla v pražské restauraci Lemon Leaf.





na dvě porce potřebujeme:
mrkev - 3 střední
cibule - 1 střední
zázvor - asi 5 cm
olej na vaření a pečení (dm) - 1 lžíce
badyán - 1 hvězdička
vývar z kořenové zeleniny - 0,5 l
sojová smetana (Provamel)

mixér


1 Oloupu cibuli, dám do hrnce lžíci oleje a nechám ho rozpálit. Mezitím nakrájím cibuli na větší klínky a vsypu je do horkého oleje. Očistím mrkve a zázvor, nakrájím na větší kusy a přidám k cibuli. Za občasného míchání smažím na mírném ohni asi 5 minut. Přiklopím a ještě chvíli dusím, aby zelenina změkla.

2 Přidám badyán, 1/2 lžičky soli, promíchám a zaliju vývarem (měl by dosahovat asi 0,5 cm nad zeleninu, když je ho více, bude polévka řídší). Vařím 15 - 20 minut.

3 Z polévky vyndám badyán a rozmixuju ji. Sojovou smetanu můžu nalít podle chuti přímo do polévky, nebo jí polévku ozdobit na talířích.

tipy:
zázvor - pokud je dřevnatý, je lepší dát do polévky jen půlku a tu před mixováním vyndat, jinak budou v polévce vlákna, která (aspoň mě) vadí. Aby polévka neztratila zázvorovou chuť, druhou půlku zázvoru nastrouhám a do polévky po rozmixování přidám jen šťávu. Další možnost je rozmixovat polévku i se zázvorem a pak ji ještě přepasírovat.
vývar - výborně poslouží voda, v níž jsme blanšírovali kořenovou zeleninu, např. před pečením v troubě. Nemám-li vývar, zaliju polévku studenou vodou a solím, až když se začne vařit, aby získala chuť a nebyla "vodová"

tip pro zdraví:
Podle tradiční východní medicíny je tato polévka vhodná pro období podzimu. Mrkev, zázvor, cibule posilují plíce a tlusté střevo.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Všechny recepty na tomto blogu jsou veganské. Při vaření receptů používám převážně biopotraviny, ovoce a zeleninu spíše z trhu či ze zahrádky.