Jáhlová kaše se skořicí a meruňkami

17. října 2010 v 22:02 |  Snídaně

Lahodná snídaně, která nás zahřeje a dodá nám energii minimálně do oběda. Má příjemně nasládlou chuť, aniž bychom použili gram cukru - to vše jen díky sušeným bio meruňkám, skořici a jáhlám.





na dvě porce potřebujeme:
jáhly- 100 ml
sušené meruňky - nejlépe bio, jsou sladší a zdravější - 6 až 8 ks
mletá skořice - 2 lžičky nebo dle chuti
sojová smetana (Provamel) - 50 ml
mandlové lupínky na ozdobu

hrnec se silným dnem, nejlépe na vaření mléka



1 Properu jáhly, aby nebyly hořké (3krát a alespoň jednou z toho v horké vodě). Meruňky nakrájím na drobné kostičky a přidám do hrnce k jáhlám. Přisypu lžičku skořice a zaliju studenou vodou, aby jáhly byly ponořené.

2 Přivedu k varu, přidám špetku soli, zamíchám a vařím na velmi mírném ohni 30 - 40 minut. Během vaření opatrně dolívám horkou vodu, vždy jen tak, aby byly jáhly ponořené, tj. přibližně každých 5 - 10 minut. Pokud je vody málo, jáhly se připálí, pokud je jí hodně, utečou z hrnce, proto je dobré se při vaření kaše moc nevzdalovat od sporáku a najít si v kuchyni nějakou práci, při které na kaši můžeme snadno dohlížet.

3 Když jsou jáhly krásně měkké a kašovité, dám místo nich na oheň pánev. Nechám ji chvilku zahřát a pak na ni nasucho opražím mandlové lupínky. Na mírném ohni, trvá to 3 - 5 minut. Dávám pozor, abych je nespálila. Mezitím dochutím kaši lžičkou skořice a sojovou smetanou. Naliju do misek a posypu praženými mandlovými lupínky.

tip pro zdraví:
po této kaši bychom měli být krásnější, jelikož je v ní hodně vitaminů skupiny B (jáhly), železo (jáhly, meruňky), vápník (mandle), které prospívají naši pleti, vlasům a nehtům.


Někdy všechnu kaši nesníme a pak z ní udělám jáhlové kuličky . Kaše musí být ještě trochu teplá, tedy tvárná. Pokud je moc tekutá, zahustím ji strouhaným kokosem. Pak z kaše tvořím malé kuličky, které obaluji ve strouhaném kokosu.
Osvědčilo se mi nabrat lžičkou kaši a uválet v dlani kuličku, kterou pak hodím do malé mističky s kokosem. Mističkou pak zakroužím, takže se mi udělá krásná kulička celá hezky obalená. Kuličky naskládám na tác a nechám úplně vychladnout (ztuhnout). Po obědě, když mám chuť na něco sladkého, jako když je najdu...
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Všechny recepty na tomto blogu jsou veganské. Při vaření receptů používám převážně biopotraviny, ovoce a zeleninu spíše z trhu či ze zahrádky.